Visste du att det är val i år?

Visste du att det är val i år? Om du höjer på ögonbrynen åt detta och måste googla “är det val i år?” är du inte ensam. Faktum är att sex av tio personer inte har en aning om att det är val i år. Om du är en av dem, då är det hög tid att börja läsa på!

Foto: Element5 Digital

Den 9 juni i år är den svenska valdagen för valet till Europaparlamentet. Europaparlamentet är den del av EU där folkvalda politiker sitter. Det är medlemsländerna som röstar om vilka som ska sitta i parlamentet, och eftersom Sverige är ett medlemsland får den svenska, röstberättigade befolkningen rösta om vilka svenskar som ska få representera oss. 


Varför är det så viktigt att rösta till EU? Många uppfattar EU som något som ligger långt bort, både geografiskt och personligt, vilket gör att man håller sig distanserad och låter bli att läsa på. Men faktum är att EU är högst relevant för det som pågår i Sverige och de lagar och regler som påverkar oss, eftersom samma gäller för alla. Visserligen kommer ett medlemskap i EU med både ansvar och en del kompromisser för Sverige. Det betyder däremot inte att vi bara har skyldigheter. - Vilket är en vanlig fördom. Det betyder i praktiken att vi har stor möjlighet att påverka beslutsfattandet. I många fall har vi möjlighet att nå ett resultat som ligger helt i Sveriges intresse. Eftersom samma gäller alla har vi med hjälp av EU-lagstiftningar också möjlighet att påverka vad som händer i andra länder. Är inte det en så kallad “Win-Win”-situation?


Fördelarna väger tyngre än “nackdelarna”. Många som argumenterar för ett “swexit”, att Sverige ska lämna EU, använder ofta argumentet att det är så otroligt dyrt för Sverige att vara med i EU. Det är inte sant. Under 2021 betalade Sverige ca 52 miljarder kronor i EU-avgifter. Utöver det mottogs ungefär 16 miljarder kronor i EU-bidrag, det vill säga pengar som Sverige fick tillbaka. Det resulterade i en nettoutgift på 36 miljarder kronor till EU. Det kan i sig låta dyrt, men detta är inte privatekonomi. Sverige hade det året ett BNP på 639,7 miljarder USD, det vill säga att ca 0,43% av BNPn gick till EU. För referens gick cirka 1.3% (82 miljarder) av den svenska BNPn till försvaret år 2022. Dessutom uppskattas tillgången till den inre marknaden att ge en betydande ekonomisk fördel till Sverige, med ett värde på ungefär 300 miljarder kronor årligen. - Det kanske inte är så dyrt, när man verkligen tänker efter. 


Parlamentarikerna i EU jobbar med många frågor, både i stort och smått. Miljö och klimat. Mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati. Rörlighet och migration. Handel och ekonomi. För att bara ge några exempel. Varför hör man då så sällan om allt arbete de gör? Det finns en förklaring på detta. Det är för få svenska korrespondenter helt enkelt. EU verkar inte vara en prioritering hos de svenska medierna. När de väljer bevakningsområde är det amerikanska valet som går före EU, trots att EU påverkar oss svenskar mycket mer. Till valet av Europaparlamentet 2019 publicerades runt 750 artiklar eller inslag på det ämnet. Under valet till den svenska riksdagen 2018 publicerades däremot 1645 artiklar eller inslag. Skillnaden talar nog för sig själv.


Att rösta är alltså inte bara en fantastisk möjlighet, utan ett ansvar att ta som svensk. För att visa att EU visst är relevant och för att se till att det parti och den kandidat som du anser kämpar för Sveriges bästa, får jobba med viktiga EU-frågor. Låt oss alla ta vårt ansvar och göra vår röst hörd den 9 juni. Tillsammans kan vi forma en bättre framtid för både Sverige, Europa och världen.



Clara Westman

Redaktör, Verto

Nästa
Nästa

Framtidens liberalism - En oskriven berättelse